CONTACT

Weeshuis Gouda
Spieringstraat 1
2801 ZH Gouda
hello@wshs.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HISTORY


Since 1599

In 1599 werd het Aalmoezeniersweeshuis in gebruik genomen. De rijkere wezen van Gouda gingen naar het Heilige Geestweeshuis, de armere wezen konden terecht bij het Aalmoezeniersweeshuis dat werd gerund door een aantal pittige vrouwen. Niet lang daarna werd het pand samengevoegd met de naastgelegen Jeruzalemkapel tot het Weeshuis zoals we dat nu kennen.

 

WSHS geschiedenis gevel schets

EEN GELIEFD ICOON

Vlak daarna werd het Weeshuis opgeheven. Pas in 1973 werd een deel van het pand weer in gebruik genomen en bood het onderdak aan vele andere verhalen in de vorm van boeken. In 2014 sloot de Openbare Bibliotheek van Gouda haar deuren.

Ondanks dat het niet altijd rozengeur en maneschijn was in de geschiedenis van het rijksmonument, wordt het oude Goudse Weeshuis vandaag de dag nog steeds gezien als één van de bijzonderste en mooiste gebouwen van de stad. De romantische binnentuin, de rode luiken en het iconische poortje; het Weeshuis heeft een heel special plekje in het hart van vele Gouwenaren.

GOUDS PLATEEL

De totale look and feel van Relais & Châteaux Weeshuis Gouda is geïnspireerd op het Gouds Plateel, zowel mat als glanzend geglazuurd aardewerk dat werd gemaakt in Gouda. Gouds Plateel is uniek en te herkennen aan het expressieve kleurgebruik, florale afbeeldingen – zowel abstract als herkenbaar – en een stevige lijnvoering. U vindt onder andere verschillende prints en grafische vormen terug in het design en bepalen de kleuren en het decor de sfeer. Zowel in al onze grafische ontwerpen, als in het interieur. Vandaag de dag zijn er nog maar ongeveer vijf Nederlandse ateliers waar dit aardewerk wordt gemaakt. Eén daarvan – Ambachtelijk Plateel van Trudy Otterspeer – ligt op loopafstand van WSHS.

Behalve dat het Museum onze buurman is, en sowieso uw bezoek meer dan waard, is Museum Gouda dé schatkamer van Gouda. Het Museum toont topstukken van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Gouda. Van jugendstil tot Amsterdamse school, van klassiek tot modern, het is er allemaal te zien. Ook de technieken, het bakproces en uitgebreide achtergronden van dit interessante ambachtsproduct worden hier tentoongesteld.

WSHS cadeaubonnen

DON’T BE LIKE THE REST OF THEM DARLING

COCO CHANEL

Vrouwen hebben altijd een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van het Weeshuis. Wij hebben er dan ook voor gekozen ons fine dining restaurant LIZZ* en Coffee & Cocktailbar COCO beide een naam te geven die knipoogt naar verschillende powervrouwen uit het verleden.

Boek nu
top