CONTACT

Weeshuis Gouda
Spieringstraat 1
2801 ZH Gouda
hello@wshs.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FIJN U TE ONTMOETEN

Wij zijn Sharon en Lennart van Gastel, ook wel het kloppende hart achter Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Met een grote passie voor interieur, historische details in combinatie met moderne, maar verfijnde hospitality en een scherp oog voor detail toveren we verlaten, liefst zeer oude, gebouwen om tot sfeervolle en verrassende horecaconcepten. Zo ook het voormalige Weeshuis. Het was liefde op het eerste gezicht tussen ons en dit prachtige pand dat historie ademt en zo bijzonder is voor de mooie stad Gouda. Het Weeshuis verdient het dan ook een nieuwe, unieke bestemming te krijgen. Wellicht kent u ons ook van het Museumcafé Gouda, Keck, en LF-Gouda (in een oude Lichtfabriek).

HET WEESHUIS DOOR DE JAREN HEEN

Vandaag de dag huist er een luxe boutique hotel, maar het eeuwenoude verhaal van het Weeshuis begon ooit met zeven nonnen.

 

REMCO KUIJPERS

Executive Chef van restaurant LIZZ* is Remco Kuijpers. Hij begon zijn carrière als leerling-kok bij De Swaen in Oisterwijk en werkte vervolgens bij toprestaurants als Da Vinci, Vermeer en Fitzgerald.

“We zijn bij LIZZ* en WSHS heel erg down to earth en keihard aan het werk om iets moois neer te zetten. Onze ambitie is om van het hotel, inclusief restaurant, een instituut te maken.” Remco Kuijpers’ eigen stijl sluit goed aan bij die van LIZZ*. De chef kiest zijn ingrediënten zorgvuldig uit bij lokale leveranciers en producenten waar hij vervolgens frisse en voedzame gerechten mee creëert. De chef houdt soms tot in het extreme rekening met de waan van de dag. Niet alleen neemt hij de seizoenen bloedserieus, hij past ook zijn kookstijl aan. Zo maakt hij de saus die hij serveert bij een mooi stukje zeebaars lichter als het mooi weer is en wat voller als het een koude of druilerige dag is.

Deze finesse maakt Kuijpers de perfecte aanvulling op het professionele team van WSHS, dat verder bestaat uit eigenaren Lennart en Sharon van Gastel en alle medewerkers die ervoor zorgen dat WSHS zo gewaardeerd wordt. “Remco legt gevoel in zijn eten. Liefde. En dat is precies wat we onze gasten willen geven. Hij heeft een groen hart, wat LIZZ* het groene hart van WSHS maakt en WSHS het groene hart van Gouda.

WSHS arrangementen

Gouda Gastvrij

De stad Gouda is ons erg dierbaar en dus is het ons veel waard om Gouda nog leuker te maken. Trouwen, overnachten, borrelen, flexwerken, fietsen verhuren en feesten; het kan ons niet gek genoeg.

Gouds Plateel

De inspiratie voor de totale look and feel van Relais & Châteaux Weeshuis Gouda komt uit Gouds Plateel, zowel mat als glanzend geglazuurd aardewerk dat werd gemaakt in Gouda. Zo vindt u onder andere verschillende prints en grafische vormen terug in het design en bepalen de kleuren en het decor de sfeer. Zowel in al onze grafische ontwerpen, als in het interieur

Gouds Plateel werd door verschillende plateelfabrieken gemaakt en vindt zijn oorsprong in de Jugendstil- en Art Nouveaukeramiek van rond 1900. In de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw zorgde de plateelindustrie voor veel werkgelegenheid en was het een van de belangrijkste bedrijfstakken. Gouds Plateel is uniek en te herkennen aan het expressieve kleurgebruik, florale afbeeldingen – zowel abstract als herkenbaar – en een stevige lijnvoering. Vandaag de dag is dit specifieke aardewerk een schaars goed en zijn er nog maar ongeveer vijf Nederlandse ateliers waar deze oude ambacht nog op traditionele wijze wordt beoefend.

Eén van deze ateliers ligt op loopafstand van WSHS. In dit atelier brengt Trudy Otterspeer het eeuwenoud ambacht opnieuw onder de aandacht. Op voordracht en onder beheer van Trudy werd het Plateel schilderen in Gouda op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed gezet. Dit op grond van het UNESCO Verdrag van 2014. Een bezoek aan Trudy’s atelier raden wij ten zeerste aan, evenals een bezoek aan de prachtige Plateelwinkel van Nico van Eijck.

Boek nu
top